torsdag 21 april 2016

Quizlet live - ett inlärningsverktyg för att höja laganda och öka elevaktivitet

Ibland har jag saknat samarbetsmoment i inlärningsspel som Kahoot där man tävlar mot varandra individuellt. Kahoot har precis kommit med en team Challenge, men då har man bara en enhet (mobil, iPad eller dator) per team. I Quilzet har alla elever varsin enhet och hjälps åt under spelet. Quizlet används framför allt för att öva ord och fraser på främmande språk. Men det ligger många begrepp inlagda som berör SO och NO om man inte vill skriva in egna ordlistor. Det är enkelt att föra över ord genom att importera en ordlista. Har du exempelvis gjort en övning på glosor.eu kan du lätt exportera ordlistan därifrån och importera den i Quilzet. Det går på sekunder.


Nu finns det en live-version i Quizlet där man kan tävla som lag i klassen. Ett härligt sätt att höja lagandan och elevaktiviteten i gruppen. När man spelar blir eleverna automatiskt indelade i lag och lagen har engelska namn på djur. Därefter sätter de sig tillsammans för att hjälpa varandra att svara rätt på frågorna som dyker upp.


  1. Du behöver minst 6 deltagare. Läraren initierar spelet och bestämmer vilka flashcards/ord/begrepp som man ska tävla med och sedan klickar man på Live. (Man kan välja både egna och andras flashcards.)
  2. Eleverna skriver in den 6 siffriga koden som syns på duken på sin dator, iPad eller mobil. När alla kommit in delas de upp i lag. De byter platser och sätter sig med sina lagkompisar. Sedan startar man spelet.
  3. Varje grupp får 12 ord. Varje grupp skyndar sig att få alla sina ord rätt.
  4. Varje grupp får en glosa som ska översättas, men var och en i gruppen har alla olika alternativ, och bara EN i gruppen får upp rätt svarsalternativ som ska tryckas på för att få poäng. BARA den person som fått just det ordet klickar på det. Gruppen måste då samarbeta för att se till att rätt person klickar på rätt alternativ så att gruppen får poäng för ordet.
  5. Den grupp som snabbast svarar rätt på sina 12 ord vinner tävlingen. Obs! Om en person väljer fel ord så börjar gruppen om på 0. Man ser lagens framfart på storbilden. Och det blir mycket spännande!


Vilken succé! Elever som normalt kanske inte pratar med varandra så mycket, samarbetade, skrattade och tävlade tillsammans. Härligt att se!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar