torsdag 7 mars 2013

Boktips: Webben i undervisningen



Jag har fått en så intressant bok av Eva Nordin, Specialpedagog på Skoldatateket i Laholm(TACK!) som jag vill berätta om. Boken baseras på akutell forskning inom ämnesområdet och Sveriges IT- och energiminister, Anna-Karin Hatt, har skrivit bokens förord.

Så här beskriver författaren Patricia Diaz själv sin bok:
"I bokens första del redogörs för vilken roll IT har spelat och fortfarande spelar i skolans värld fram till idag. Här kan du ta bland annat ta del av information kring barn och ungas vanor kopplat till det digitala samhälle vi lever i.
Den andra delen består av en genomgång av digitala verktyg och sociala medier och hur de kan användas i olika undervisningssammanhang. Du får konkreta och praktiska tips och förslag på hur man kan ha digitala verktyg och sociala medier som utgångspunkt för att modernisera och utveckla undervisningen."
Här hittar presenterar Patricia Diaz sin bok i en kort YouTube film.

Patricia Diaz skriver så här om utvecklingsprocessen kring IT och lärande:
"För att verkligen kunna dra nytta av tekniken måste man frigöra sig från tidigare perspektiv och arbetssätt och istället undersöka möjligheterna på ett mer öppet sätt."

Hon avslutar:
"Läraren har fått en omdefinierad roll i och med digitaliseringen. Vad som är viktigt att komma ihåg är att det inte handlar om att den moderna tekniken ska ersätta läraren. Istället för att läraren ska vara den som förser eleverna med information är lärarens främsta uppgift idag att hjälpa eleverna att sålla i informationsflödet för att kunna skapa sin egen kunskap. För att klara den uppgiften kan de digitala medierna som finns på webben vara till stor hjälp. 

Vi har sett flera exempel på flera digitala verktyg som förutom att stimulera eleverna till ökat lärande även kan bidra till att bespara dig som lärare en hel del tid. /.../ Mitt förslag är att du tar det lugnt i början och prövar lite i taget. /.../ På sikt kanske det till och med kan underlätta ditt eget arbete?"
(Patricia Diaz Webben i undervisningen s. 295, Studentlitteratur, 2012)

Jag rekommenderar verkligen denna bok och skickar den nu vidare till mina nyfikna kollegor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar