onsdag 13 maj 2015

Världen i klassrummet - en resurs för tematisk engelskundervisning

Vi är många språklärare som ser fördelen med att arbeta tematiskt i engelskundervisningen. De flesta läromedlen är tematiskt indelade och fokuserar på ett antal ämnesområden. Men ofta känns det nödvändigt att gå utanför textbokens ramar för att arbeta med olika projekt där den språkliga utvecklingen stärks på olika sätt.

Världen i klassrummet är en resurs för språklärare som vill ha tips och vägledning i uppbyggandet av ett tema. Boken utmanar läraren att vidga perspektiven och ta in omvärlden i klassrummet och ger därmed en utökad pedagogisk behållning av temaarbeten och IKT i klassrummet. Engelskan blir på så sätt ett kommunikationsmedel – för att utbyta information, tankar och känslor kring ett engagerande, meningsfullt och autentiskt innehåll. 

Världen i klassrummet finns både som bok och som digital version. I den digitala versionen finns extra resurser som länkar till materialet vilket gör det hela mer lättillgängligt för läraren.
Författaren Maria Estling Vannestål har också en e-kurs som komplement till denna bok. Kursen riktar sig till lärare som undervisar i engelska i grundskolans år 7-9 eller på gymnasiet och som vill få inspiration och idéer på hur man kan jobba tematiskt genom att använda litteratur, film och internet i sin engelskundervisning. Kursen är uppbyggd med 9 moduler som innehåller föreläsningar på film, länkar och diskussionsfrågor.

Mer info om kursens innehåll finns här. Kursavgiften är 500 kr för en lärare och 1000 kr för att få skollicens. Jag har testat de två första modulerna som varit mycket intressanta och vi är ett antal lärare på vår skola som kommer att göra e-kursen på vår skola under hösten. Det ska bli spännande! 


3 kommentarer:

  1. Hej
    Jag läste detta och blev nyfiken: provade ni e-kursen, och vad tyckte ni i så fall? Rekommenderar ni den?

    SvaraRadera
  2. Jag jobbar redan som hon beskriver så för mig var det väl egentligen inte så mycket nytt. Men det var bra samlat och boken är en bra källa. Vi tyckte att det var en bra kurs på vår skolan. Inte alls dyr heller.

    SvaraRadera