söndag 3 mars 2013

QR koder i klassrummet


Lgr11 säger att
"Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande."

Det är roligt och smidigt att använda QR koder i klassrummet, dessutom sparar vi pengar och miljö när vi inte skriver ut så mycket utan kan använda modern teknik som denna. 

Vad är en QR kod?
"En QR-kod är ett slags streckkod, en bild som innehåller inbäddad information, text och/eller siffror. Om du tar ett kort på bilden till höger med din mobiltelefon, så kan du surfa direkt till websidan, utan att behöva skriva in adressen manuellt."

Appar
Detta är en bra och gratis QR scanner man kan ladda ner till telefon eller platta:
i-nigma för iPhone och Android

Skapa kod
För att göra sin egen QR kod kan man gå in här:
http://www.skapaqrkod.se
Här länkar man till valfri URL (sida eller delat dok etc)

Med QR Voice kan du eller eleven själv göra en kod till en text som den som scannar in koden sedan får uppläst syntetiskt.

Exempel på användning
Learning Stations
Man kan redovisa projekt eller arbeten genom att sätta upp bilder med en QR kod som hänvisning. Koden kan ta eleven till en text eller en röst som berättar. 

Omröstning
Man kan använda sig av en enkel omröstnings sida som ex QuestionPro.

Kontakt
Man kan länka med en QR kod till sin egen/skolans hemsida.

Jobba med mobilen
En QR kod skulle kunna länka till ett Google docs formulär för att kunna jobba med det i mobilen ex på utflykter, studiebesök eller hemma.

En fantastisk idé Sandra Wissting kommit på är att använda QR koder länkat till YouTube filmer i hennes QR Julkalendern.

Nu ska jag testa detta!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar